چهارشنبه ۱۸ تیر ۰۴

دارو چیست؟

همون طور که اسپرسو به شما انرژی میده مطالب وبلاگ اسپرسو هم شما را شگفت زده میکنه

دارو چیست؟

۷۳۵ بازديد
در این پست با دارو و انواع روش های تهیه دارو در صنعت داروسازی آشنا می شوید. همچنین با روش های مصرف دارو و اینکه هر روش چه مزایا و معایبی دارد نیز آشنا می شوید.

دارو چیست؟

در علم پزشکی دارو ماده ای است که به منظور تشخیص، پیشگیری،درمان یک بیماری و یا تغییر در فیزیولوژی بدن مصرف می شود.
بر اساس روش های مختلف مصرف دارو اشکال دارویی گوناگون ساخته شده اند:

1.روش خوراکی(گوارشی):به شکل جامد مانند قرص و کپسول، به شکل مایع مانند شربت و الگزیر.

2.روش تزریقی:مانند آمپول و ویال.

3.روش استنشاقی:مانند اسپری و بخور.

4.روش موضعی:مانند پماد، کرم، قطره و شامپو.

5.روش پوستی:مانند چسب پوستی.

6.روش داخل رکتال:مانند شیاف.


مصرف دارو از طریق گوارشی:

این روش سالم ترین راه مصرف است و آموزش روش استفاده از آن به بیمار ساده بوده و برای مصرف طولانی مناسب و کم هزینه تر است.

البته استفاده از این روش معایبی نیز دارد. شروع اثر دارو بعد مصرف کُند بوده (1تا 3 ساعت) و جذب ناکاملی دارد. علاوه بر آن باعث ایجاد عوارض گوارشی و داخل با محتویات دستگاه گوارش می شود و احتمال فراموش کردن مصرف نوبت دارو وجود دارد. انواع داروهای جامد، نیمه جامد، و مایع می توانند از راه گوارشی مصرف می شوند. در بلع مواد دارویی از آب استفاده می شود زیرا آب باعث تسهیل عبور دارو تا معده، حل شدن هر چه سریعتر دارو، کاهش عوارض دارو بر دهان، مری و معده و جلوگیری از رسوب دارو در کلیه می شود.


1-قرص:

رایج ترین شکل مصرف دارو از راه دهان است. اکثر داروهایی که از راه دهان مصرف می شوند از طریق جدار روده وارد جریان خون می گردند. سرعت جذب دارو و مقدار داروی فعال برای استفاده به عواملی چند از جمله شکل دارو (قرص، مایع، غیره) و اینکه با غذا، یا معده خالی مصرف شود و غیره بستگی دارد.

اگر دارو با معده خالی مصرف شود (مثلا قبل از غذا خوردن) می تواند سریع تر از دارویی که با معده پر مصرف می شود اثر بکند. قرص ها در شکل های مختلفی می توانند ساخته شوند که از رایج ترین آن ها انواع گرد تخم مرغی شکل، کپسولی می باشد. قرص ها از پرس کردن دارو(جزء فعال) و مواد جانبی (موادی که از نظر فارماکولوژیکی غیرفعال بوده و به عنوان حامل اجزاء فعال دارو مورد استفاده قرار می گیرد) متعدد به صورت شکل دارویی جامد، تهیه می شوند. هر قرص معمولا حاوی یک تک دوزاز دارو می باشد.

قرص های خوراکی معمولا با آب بلعیده می شوند اما جویدن یا حل کردن قرص قبل از استفاده نیز ممکن است توصیه شود. قرص ها طوری طراحی شده اند که دارو را در مجرای گوارشی رها کنند تا به سیستم گردش خون جذب شود یا این که ندرتا اثر موضعی داشته باشند.(pessaries، solution tab)


مرجع
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.